Reklam Alanı - 1

Başarının Anahtarı Bu Becerilerde

Başlatan habibocak, 24 Haziran 2019, 11:51:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 7 Ziyaretçiler konuyu incelemekte.

Admin

Öğrenci başarısı merak, sosyallik, empati, beceriklilik, öz farkındalık, yaratıcılık gibi kılavuz niteliğindeki becerilerden geçiyor. Bunlarasahip olanlar hayatta istediğini daha kolay elde edebiliyor ve üretken oluyor.

Çocukların kişisel gelişimlerinde yol gösterici nitelikte temel ilkeler var. ABD merkezli eğitim içerikleri portalı Edutopia'da yer alan bir makeleye göre bu beceriler başarı yolunda bir rehber görevi görüyor. Bu kazanımlar sadece okulda değil, hayatın her alanında başarıda kilit önemde. Öğrenciler bu özellikleri kazandıklarında verimli sonuçlar elde ediyor, başarılı ve üretken oluyor.

MERAK

Yeni kazanımlar, bilgiler dünyayı anlama yollarını açar. Çocukların öğrenmelerini destekler, onları motive eder. Yaşamlarında sürekli öğrenmeyi destekler. Ayrıca odaklamayı, olaylar arasında karşılaştırma yapmayı, farklı açılardan düşünmeyi sağlar. Merak, çocukların yanlışı öğrenmelerine ve keşif yapmalarına imkân veriyor.

SOSYALLİK

Çocukların pozitif ilişkiler geliştirmesi, etkili iletişim kurması, aktif dinlemeyi öğrenmesi, duygularını anlaması ve bunları dile getirmesi gerekiyor. Seçtikleri kelimelerin kurdukları ilişkilerde yarattığı farkı anladıklarında sosyal ilişkilere bakış açıları değişiyor. Düşünmeden davranmalarının önüne geçiyor. Adım atmadan önce daha fazla düşünmelerini sağlabiliyor. İşbirliğine dayalı ekip çalışması da kapasitelerinin geliştirmelerine yardımcı oluyor.

DİRENÇ

Bedensel ve duygusal sağlığın korunması ve devam edilmesi için zorlukların üstesinden gelme becerisi olan bu kazanım cesaret, girişimcilik, kararlılık gibi özelliklerden oluşuyor. Öğrenciler entelektüel, duygusal, fiziksel, sosyal konfor alanlarının dışına çıktığında mücadelelerden başarıyla çıkmalarına yardım ediyor. Risk aldıkça, zorlukların üstesinden gelince ve yanlışlarından ders çıkarınca onları desteklemek yaşamlarında meydana gelen dalgalanmalarda dengeyi bulmalarını sağlıyor.

ÖZ FARKINDALIK

İç gözlem yapabilme yeteneği ve kendini çevre ile diğer bireylerden ayırıp bir birey olarak görebilme kabiliyeti olarak biliniyor. Evrenin bir parçası olarak çevremizdekilerin, kendimizin kim olduğunu anlamaya çalışmamızı sağlayan bu beceri, temel değerler, içgüdü, alma ve verebilme gibi kazamımlar ile gelişiyor. Bu sayede kişi kendi içine bakabiliyor. Öz farkındalık çocukların diğer insanlar ve akranlarından farklı olduklarını görme imkânı sağlıyor. Onlarda bunu ortaya çıkarmanın yolu inançlar, değerler, ahlaki ikilemler üzerinden tartışmalarına, konuşmalarına yönlendirmekten geçiyor. Entelektüel, sosyal, fiziksel, duygusal benliklerini anlamalarını sağlayarak, bunlara yoğunlaşmalarını desteklemek, insani değerleri ön plana çıkarmanın önemli olduğunu anlatmak gerekiyor.

BÜTÜNLÜK

Bütünlük, dürüstlükle, kimsenin sizi izlemediği durumlarda bile değerlerinizden sapmamak demek. Çocuklarda bu vasıf yetişkinlerin saygı ve ağırbaşlılık davranışlarıyla şekilleniyor. Onların fikirlerini ve hislerini yargılamadan dinlemek de bütünlüğün çocuklara kazandırlmasında büyük rol oynuyor. Eğer biz çocukların değerlerini ve kurallarını davranışlarında göstermelerini istiyorsak bu davranış biçimlerini takip etmeliyiz.

BECERİKLİLİK

Beceriklilik belli problemlerin üstesinden gelmek ve geleceği şekillendirmek için eldeki kaynakları değerlendirme yeteneği anlamına geliyor. Bu yeteneğe sahip çocuklar daha etkili planlama yapıyor. Stratejik düşünüyor ve organizyon yapabiliyorlar. Çocukları yüksek beklentiler karşısında becerikli olma konusunda cesaretlendirmek ve hedeflerine ulaşmalarını sağlamak çok önemli. Kalıplaşmış fikirlere saplanmadan stratejik düşünme çocuklara öğretildiğinde bu yetenek başarıyı da beraberinde getirecek.

YARATICILIK

Özgün fikirler üretme, paylaşma becerisi olarak bilinen bu durum hayal gücü, inovasyon, estetik duygusunu geliştiriyor. Genç insanların kendilerini yazı, fotoğraf, şiir, sanat, dijital medya gibi araçlarla anlatmaya çalışmaları desteklendiğinde yaratıcılık ruhları gelişiyor. Kalıplarının dışına çıktıklarında ve risk aldıklarında yaratıcılıkları artıyor.

EMPATİ

Başkalarının duygularını, düşüncelerini anlama, ihtiyaçlarını fark etme becerisi anlamına geliyor. Şefkat gösterme ve değer vermeyi kolaylaştırıyor. Empati gençlere daha sürdürülebilir bir yaşam sağlıyor. Çocuklarla daha anlamlı ilişkiler kurma yolunda yardımcı oluyor. Derslerinin ötesinde ne hissettiklerini bilmelerini sağlamak ve diğer insanları anlamak başarı kadar hayat kalitelerini de arttırıyor.

 

HÜRRİYET



YASAL UYARI

Sitemizde yayınlanan içeriklerin büyük bir kısmı sitemize ait yada içerik sahiplerinin izinleri alınmış veya kaynak gösterilerek yayınlan içeriklerdir. Telif Hakları Yasasına uymadığını düşündüğünüz içerikleri bildirmeniz halinde incelenip 7 gün içinde silinecektir. Sitemizin içeriklerinin de izinsiz veya kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.

2012 @ Tüm Hakları Saklıdır.