Reklam Alanı - 1

Her Başarısızlık Yeni Keşif Fırsatı

Başlatan habibocak, 22 Haziran 2019, 23:41:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçiler konuyu incelemekte.

Admin

Nuran Çakmakçı

Eğitimde başarılı olmanın sırrı aile ve öğretmenlerin elinde. Formül basit: Çocuklara keşfetmenin yollarını anlatın, merak uyandırın, sosyalleştirin, direnç kazandırın, sanatla ilgilenmesini sağlayın, destekleyin, yüksek hedeflere yönlendirin, empati kurmayı öğretin.

ANNE-babalar genellikle çocuklarının çalışmadığından, başarısızlığından yakınır. Çoğunlukla da onlara her türlü imkânı sağladıklarını ama ödevlerini yapma, ya da okullardaki başarılarına yönelik bir adım atmadıklarından söz ederler. Oysa bu konuda ailelere ve öğretmenlere de çok iş düşüyor. Fielding Graduate Üniversitesi'nde gelişim psikoloğu Dr. Marilyn Price-Mitchell bu konuda 'Pusula Avantajı' adını verdiği bir yöntemle ailelere önerilerde bulunuyor. Mitchell'a göre 'Pusula Avantajı'nı birbirine geçmiş 8 temel özellik oluşturuyor. Bunları öğretmen ve ailelerin desteklemesini ve geliştirmesini öneriyor. İşte çocukların hayatta başarılı olmasını sağlayacak 8 özellik ve etkileri:

Dokunma tırmanma koklamayı öğretin

MERAK: Öğrenmeyi motive ederken, eleştirel düşünmeyi, anlamlandırmayı ve katılım göstermeyi kolaylaştırıyor. Price-Mitchell çocuklara, her başarısızlığın yeni bir keşif fırsatı sunduğunun öğretilmesi gerektiğini vurguluyor. Deneysellik ve keşif özelliklerinin gelişmesi için ailenin tutumu oldukça önemli. Aileler, çocuklarına keşfetmenin dokunma, tırmanma, koklama gibi çeşitli yollarını tanıtmalı ve çocukların keşfetme sürecindeki azimlerini desteklemeli.

Düşünceli çocuklar için iyi iletişim

SOSYALLİK: Mitchell'a göre çocuklara her sosyal iletişimin belli bir duygusal reaksiyonla bağlantılı olduğunu anlatmalıyız. Bu sayede çocuk düşüncesiz tavırlarda bulunmaz ve davranışa geçmeden önce düşünmeyi öğrenir. Ayrıca sosyallik, işbirlikçi takım çalışmasını da olumlu yönde etkiler.

Devam etmesi için dirençli olmayı öğretin

DİRENÇLİLİK: Bir bireyin dirençli olabilmesi için onu entelektüel, duygusal, sosyal ve fiziksel olarak zorlamanın önemini anlatan Dr. Marilyn Price-Mitchell, bunun nazikçe yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Bir zorluk durumunda hocaların ve ailelerin destek vermesinin ve yol göstermesinin risk alma, zorluklarla baş etme sürecinde kritik olduğunu belirtiyor.

Kendisini anlaması için teşvik edin

ÖZ FARKINDALIK: Entelektüel, duygusal, sosyal ve fiziksel olarak kendilerini anlamaları için teşvik etmek, çocukların potansiyellerini kavramalarını sağlıyor. Mitchell'a göre içgözlem; anlam oluşturma, temel değerlerini ve inançlarını keskinleştirme öz farkındalığı oluşturuyor.

Sanatla ilgilenmesini sağlayın

YARATICILIK: Bu özelliğin gelişmesinin kişiye inovasyon, hayal gücü ve estetik algısı kazandırdığını belirten Mitchell, yaratıcılık için dijital medya, şiir, fotoğrafçılık gibi sanat dallarının önemini vurguluyor.

Her zaman uygun davranın

BÜTÜNLÜK: Mitchell bütünlüğü; her zaman değerlerimiz, düşüncelerimiz ve kurallarımıza uygun olarak davranmak şeklinde açıklıyor. Çocuk bunu başarıyla gerçekleştirdiğinde, onları övmeli ve etik davranmanın bir sınav sonucu ya da nottan daha önemli olduğu hatırlatılmalı.

Yüksek hedeflere yöneltin

BECERİKLİLİK: Mitchell, bu özelliği hedefe uygun kaynak bulma ve uygulama, problem çözme ve geleceği şekillendirme yetisi olarak tarif ediyor. Çocuklara stratejik düşünme yeteneği verebilmenin önemli olduğunu vurguluyor.

Başkalarını düşünmeyi öğretin

EMPATİ: Çocuklarla anlamlı ilişkiler kurarak, onlara başkalarını düşünmenin öğretilmesi önemli. Mitchell'a göre çocukları farklı ortamlara sokmak, toplumsal projelerin bir parçası haline getirmek ve bunu sınıflarda uygulatabilmek empatinin gelişmesi için önemli.

SINAVA GİRENLER ANLATIYOR

Tek başıma çalışmaya özen gösterdim

Cihan Tanış (Diyarbakır Silopi'de il ikincisi)

"Liseye hazırlık sınavı boyunca sosyal hayata ara verdim. 5 kardeşim var. Annem ev hanımı, babam ise inşaatlarda çalışıyor. Odamı 2 kardeşimle paylaşıyordum ama vakit bulup yalnız ders çalışmaya özen gösteriyordum. Okulda kütüphanede ders çalıştım. Dersi derste dinler not alırdım. Bu nedenle iyi bir okulu, Vali Aydın Fen Lisesi'ni kazandım diye düşünüyorum."

Diziyi azalttım, bağlama çaldım

Ömer Kaan Çelik (LYS Dil1-2-3 Almanca birincisi)

"Kabataş Erkek Lisesi'ni 3'üncülükle bitirdim. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdim. Annem diş hekimi, babam memur. Sınavlara hazırlanırken sosyal hayatımda bazı alanlarda kısıtlamaya gittim. Kitap okumayı azalttım. Sınava 2 ay kala hobi olarak yazdığım şiirlere ara verdim. Film, dizi daha az izledim. Boş zamanlarımda bağlama çaldım."


Bu eğitim sisteminde başarılı olmanın yollarını araştırdık

En verimli çalışma yöntemleri neler?

Okullarda ilk ders zili geçen hafta çaldı. Yoğun bir öğretim yılı öğrencileri bekliyor. Ortaokul ve lise son sınıfta olanlar, girecekleri TEOG ve YGS-LYS için hazırlık yapacak. Ara sınıftakiler ise bir üst sınıfa geçmek ve başarılı olmak için çalışacak. Sınava hazırlanırken bu yıl dershanelerin kapanması nedeniyle önlerindeki seçeneklerden en uygun olanları değerlendirecek. Veliler de çocuklarının okulda başarılı olması için çabalayacak. Yeni öğretim yılı başlarken hazırladığımız bu yazı dizisinde başarının sırlarını eğitimcilere sorduk, sınava hazırlanırken sosyal hayattan da kopmayan ama ideallerindeki okullara yerleşen öğrenci ve velilerden tüyolar aldık. Özellikle öğrencilerin başını ağrıtan ev ödevleri ile ilgili dünyada hangi uygulamaların olduğunu araştırdık.

Çocuğunuza dersleri için nasıl yardım edeceksiniz?

Eğitim Servisi'nden Önder Öndeş'in yaptığı çeviri de aileleri yakından ilgilendiriyor. Çünkü, çocukların okulda yakalayacakları başarıya giden yol, aileden geçiyor. Yapılan son araştırmalara göre, sınav başarılarında ailenin rolü, diğer tüm faktörlerden beş kat daha etkili. İngiliz Sun Express gazetesi, ülkedeki eğitim uzmanlarına 'Aileler çocuklarına nasıl yardım etmeli' diye sordu. İşte çocuklarının okulda daha başarılı olmasını isteyen ebeveynlere birkaç öneri:

İLHAM VERİN, DIR DIR ETMEYİN

Her çocuk okula gittiğinde istediği ilhamı bulamayabilir. Ancak bunu sağlamak ailelerin elinde. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya katılan çocukların yüzde 80'inin başarılarında, aileden gelen ilhamın çok önemli bir rol oynadığı görüldü. Siz de çocuklarınızda bilim dünyası konusunda merak uyandırmak istiyorsanız, çocuklar için küçük bilim deneyleri yapabilirsiniz. Bu deneyimler çocuklarınıza yeni alanlarda ilham verecek.

OKUMALARINA YARDIMCI OLUN

Edinburgh Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma 7 yaşında iyi okuyabilen bir çocuğun, ileride bir ergen olduğunda IQ testlerinde çok daha başarılı olduğunu gösterdi. İyi bir okuma becerisi çocuğunuza, yeni dünyalara açılan kapının anahtarını verecek. Bu nedenle çocuklarınızı okuma konusunda cesaretlendirin. Örneğin, her gün size 10 dakika kitap okumalarını isteyin. Bu aktivite çocukların okuma, telaffuz ve idrak yeteneklerini geliştirecek. Ancak bu bir alışkanlığa dönüştüğünde ilerleme kaydetmeniz mümkün.

OKUL SONRASI KULÜPLER BULUN

Yapılan birçok araştırma okul sonrası yapılan, iyi organize edilmiş, yaş grubuna uygun aktivitelerin sınav başarısını arttırdığını ve davranışları geliştirdiğini gösteriyor. Çocuğunuz futbol ya da baleyi sevmeyebilir. Ona başka aktiviteler bulun, onunla konuşun ve hangi alanda çalışmak istediğini sorun. Etkinliklerde yer almasını sağlayın.

UYKU SÜRESİ ÖĞRENMEYİ ETKİLİYOR

İsrail'de yapılan başka bir araştırma ise ideal uyku süresine göre bir saat daha az uyuyan çocukların, IQ puanlarının daha düşük olduğunu gösteriyor. ABD'de uyku araştırmaları merkezi Millpond Children's Sleep Clinic'in yaptığı son araştırma, 5 yaşındaki çocukların 11, 7 yaşındakilerin 10.5, 9 yaşındakilerin 10, 11 yaşındakilerin 9.5 ve 14 yaşındakilerin ise 9 saat uyuması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu verileri akıldan çıkarmayarak çocuklarınıza uygun uyuma ortalamaları sağlarsanız, onların akademik başarılarını arttırabilirsiniz.

BIRAKIN, AĞACA TIRMANSINLAR!

Ağaca tırmanma ile akademik beceri arasında ne gibi bir ilişki olabilir ki? Şaşırtıcı ama yakın bağlantı var. Araştırmalar, ağaca tırmanan çocuklarda 4 yeteneğin geliştiğini ortaya koyuyor: Denge, risk değerlendirmesi, koordinasyon ve planlama. Ağaca tırmanan çocuklarda buyeteneklerin gelişmesi, beyindeki yönetsel fonksiyonlarla ilgili bölümlerin de gelişmesini sağlıyor. Bu fonksiyonlar aynı zamanda davranışları organize ve kontrol etme süreçlerinde de etkili. 2010'da İngiltere'de yönetsel fonksiyonlar üzerinde yapılan bir araştırma, o dönemde 5 yaşındakilerin, 1950'de 3 yaşındaki çocuklarla aynı seviyede olduğunu gösterdi. Bu 60 yıl önce zamanın çoğunu dışarıda ağaçlara tırmanarak geçiren bir neslin, denge, risk yönetimi, koordinasyon ve planlama yeteneklerinin daha ileride olduğunu kanıtlıyor.

HÜRRİYET



Benzer Başlıklar (2)

YASAL UYARI

Sitemizde yayınlanan içeriklerin büyük bir kısmı sitemize ait yada içerik sahiplerinin izinleri alınmış veya kaynak gösterilerek yayınlan içeriklerdir. Telif Hakları Yasasına uymadığını düşündüğünüz içerikleri bildirmeniz halinde incelenip 7 gün içinde silinecektir. Sitemizin içeriklerinin de izinsiz veya kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır.

2012 @ Tüm Hakları Saklıdır.